Offerte aanvragen

HOME / Inspiratie / Heeft mijn boom ook extra water nodig?

Heeft mijn boom ook extra water nodig?

Een boom heeft water nodig, dat is een gegeven. Toch wordt vaak vergeten dat een boom in de eerste periode na planting meestal extra water nodig heeft. Dit roept misschien wat vragen op. Benieuwd waarom een boom extra water nodig heeft en wil je weten of jouw boom ook deze extra watergift nodig heeft? Lees dan snel verder. 

Waarom heeft een boom extra water nodig?

Zonder voldoende water kan een boom niet optimaal groeien. De boom haalt water via de wortels uit de bodem en verdampt het via het blad. Nieuw water komt uit de grond, via regen, of door het toedienen van extra water. Wanneer een boom net geplant is, kan het nog niet goed water uit de grond halen. Dit komt omdat een deel van de wortels tijdens het rooien verloren is gegaan. Om een boom voldoende te laten groeien, moet er dan ook extra water gegeven worden.

Heeft een boom ook water nodig als het regent?

Zelfs wanneer het veel regent, kan een boom uit een kwekerij niet voldoende water opnemen. Dit komt doordat de kluit op dat moment nog uit meer wortels dan grond bestaat en de kluit op dat moment kleiner is dan de kroonprojectie, ofwel de schaduw van de boom. Het gaat hierbij om de rand van de boom op de grond geprojecteerd. Zelfs als het veel regent, valt het regenwater voor een groot deel naast de kroonprojectie terecht. Uiteraard hoeft er in deze periode wel minder water te worden gegeven.

Moet ik een boom altijd extra water blijven geven?

Het is niet nodig een boom altijd water te blijven geven. Op een gegeven moment is de boom sterk genoeg om het zelf te kunnen. Wanneer de pas gevormde haarwortels zich buiten de kroonprojectie bevinden, is de boom sterk genoeg. Tot die tijd is het belangrijk de boom extra water te geven. Dit duurt gemiddeld twee tot drie groeiseizoenen.

 

In welke periode moet een boom extra water krijgen?

Het groeiseizoen loopt vanaf het moment dat de eerste bladeren uitlopen tot het blad in de herfst valt. Over het algemeen is dit van maart/april tot oktober/november. Dit is ook de periode om de boom extra water te geven.

Ik heb boomsoort x, heeft die ook extra water nodig?

Het is altijd verstandig om na te gaan of uw net geplante boom ook extra water nodig heeft. Wij kunnen u ook hierin advies geven. Neem vrijblijvend contact op [link] om dit na te vragen.

Bij de volgende boomsoorten is het zeker verstandig om de eerste periode water bij te geven: berk, beuk, eik, esdoorn, fruitbomen, lep, kastanje, linde, magnolia, plataan, populier, spar en wilg.

Ik heb het al best druk. Kan ik ondersteuning krijgen in deze watergift?

Wanneer je het lastig vindt om de bomen water te geven, kan Oase Lease helpen. Wij kunnen deze watergift van je overnemen. Samen kiezen we een frequentie van water geven uit en de hoeveelheid liters water. Heb je hier interesse in? Neem dan contact op.

 

LEES VERDER OVER

De natuur maakt gelukkig

Mensen die meer in aanraking komen met de natuur hebben een positiever levensbeeld dan mensen die voornamelijk binnen zitten, meldt Ellison Chair. Door je meer buiten te begeven voel je je vitaler en energieker.

Een ode aan de Surfinia

Een openbare ruimte aankleden met bloemen lijkt een lastige onderneming. Hoe zorg je ervoor dat de bloem volledig tot zijn recht komt in de vaak grote en open ruimte en waar je ook nog eens weinig tijd hebt voor verzorging? De Surfinia maakt het je gemakkelijk.

Contact

Oase Lease
Viola 3
6681 RA
Bemmel

algemene voorwaarden   |   ons privacybeleiD   |   COPYRIGHT