Offerte aanvragen

APELDOORN

Gemeente Apeldoorn kiest tijdens de renovatie van het marktplein om de bouwplaats af te schermen met groene bouwhekken in combinatie met doeken met daarop de geschiedenis van het marktplein.

PROJECT INFORMATIE

Groene bouwhekken

Apeldoorn

De echte groene bouwhekken spelen een belangrijke rol in het transformatieproject van het verouderde marktplein van Apeldoorn. Tijdens de renovatie onthulde de Gemeente Apeldoorn, in het kader van de campagne ‘Plein van de Stad’, de historische betekenis van het Marktplein in de stad. Via een verhalende campagne konden zowel inwoners als bezoekers ontdekken welke rol het stadsplein in vroegere jaren speelde, terwijl ze met behulp van augmented reality een voorproefje kregen van de toekomstige look van het plein. Deze campagne werd grootschalig gepresenteerd door middel van doeken traditionele bouwhekken op het marktplein, waarbij duurzame groene bouwhekken met levende planten werden afgewisseld.

Van marktplein tot Plein van de stad: Een groene transformatie

Het marktplein onderging een transformatie, waarbij het verrijkt werd met groene elementen om naadloos aan te sluiten bij het warme, natuurlijke karakter van de Veluwe. Na twintig jaar gebruik was een vernieuwing noodzakelijk, met als doel een centrum te creëren waar mensen graag samenkomen. De voorbereiding begon in oktober 2021 en resulteerde in het nieuwe ‘Plein van de Stad’, dat nu meer groene ruimte, interactieve fonteinen en een houten markthal voor markten en evenementen biedt. Als voorproefje op deze vergroening koos Apeldoorn Partners ervoor om een groene bouwplaats te creëren, waarbij traditionele bouwhekken werden afgewisseld met groene bouwhekken met levende planten.

Geschiedenis en vergroening hand in hand

De keuze voor een groene bouwplaats werd gemotiveerd door de wens om de stad te vergroenen en tegelijkertijd meer inzicht te geven in de geschiedenis van het marktplein. Een tijdlijn met foto’s, bevestigd aan reguliere bouwhekken, toonde de historie, terwijl er groene bouwhek-elementen werden geïntegreerd voor een groenere uitstraling. Deze aanpak betrok de bewoners al vroeg bij de verbouwing en integreerde de plannen voor de vergroening van het marktplein op een natuurlijke manier in de bouwplaats.

Gezonde bouwplaats door fijnstofafvang en zuurstofproductie

Levende planten en bloemen spelen een essentiële rol in het creëren van een klimaatbestendige en duurzame omgeving. De groene bouwhekken, als groen alternatief voor traditionele bouwhekken, bestaat uit plantenbakken met een volgroeide klimophaag langs een gegalvaniseerd frame. Het toevoegen van levend groen vermindert niet alleen het risico op graffiti-overlast, maar draagt ook bij aan een positief effect op de gezondheid en sociale cohesie. De gebruikte klimopsoort, Hedera helix ‘Woerner’, toont volgens onderzoek door de Universiteit van Staffordshire een afvang van 40 tot 60% van fijnstof, wat de luchtkwaliteit verbetert.

Duurzame keuze door kweekproces

De planten worden duurzaam geproduceerd en dragen het keurmerk ‘On the way to planetproof’. Oase Lease, het bedrijf achter de echte groene bouwhekken, zet zich actief in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en biedt werkgelegenheid aan medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volledig ontzorgt

Apeldoorn Partners heeft ervoor gekozen om het volledige onderhoud van de groene bouwplaats uit handen te geven aan Oase Lease, waardoor de stad niet alleen een groenere uitstraling krijgt, maar ook bijdraagt aan een duurzame en aantrekkelijke leefomgeving.

Ook interessant

KLAAR OM
TE BLOEIEN?

Amsterdam

Leiden

Hengelo

De natuur maakt gelukkig

Mensen die meer in aanraking komen met de natuur hebben een positiever levensbeeld dan mensen die voornamelijk binnen zitten, meldt Ellison Chair. Door je meer buiten te begeven voel je je vitaler en energieker.

Een ode aan de Surfinia

Een openbare ruimte aankleden met bloemen lijkt een lastige onderneming. Hoe zorg je ervoor dat de bloem volledig tot zijn recht komt in de vaak grote en open ruimte en waar je ook nog eens weinig tijd hebt voor verzorging? De Surfinia maakt het je gemakkelijk.

Contact

Oase Lease
Viola 3
6681 RA
Bemmel

algemene voorwaarden   |   ons privacybeleiD   |   COPYRIGHT